Mål för 2010
10 Januari 2010

Då var målen för 2010 klara och nu presenterar jag de elva målen stolt!! I år är det löpning som gäller och Stockholm Marathon är det stora målet. Som tidigare år har jag både resultatmål och träningsmål. Vill gärna fixa maran på under 3:30, så under våren skall jag pressa in många långa pass.

Då jag skall vara pappaledig från mitten av januari till augusti hoppas jag att det även skall bli tid för träning.

Läs om mina elva mål på www.grindange.com/2010-goal.shtml
______________________________________________________Kommentera inlägget

Sammanfattning av 2009
7 Januari 2010

Dags att sumera 2009... I slutet av 2008 sa jag att 2009 fick bli ett mellanår och så blev det. Jag blev pappa för andra gången i början av februari och som heltidsarbetande småbarnpappa kan det vara svårt att få tid för träning. Jag fick i alla fall ihop 3,2 träningspass i veckan och sprang sprang exakt 1600 km under året, det vill säga drygt tre mil i veckan. Det är väl OK? Hann även med att fixa ett personligt rekord på milen, i oktober sprang jag Hässelbyloppet på 39:49. Både Stockholm Marathon och Stockholm Halvmarathon gick lite långsammare om man jämför med 2008.

Mest missnöjd är jag med att jag inte kan lära mig crawla, jag har gått kurser och tränat och tyvärr fixar jag det inte. Hur jag än försöker kan jag inte crawla mer än 50 meter, sedan är jag dödstrött. Mina triathlonplaner kanske får stanna vid just planer.

Läs mer om 2009 på: www.grindange.com/2009.shtml
______________________________________________________Kommentera inlägget

Hässelbyloppet 2009
11 Oktober 2009

Siktade på en tid under 40 minuter, men trodde inte alls att jag skulle fixa det… Men det gjorde jag. Sprang in på fina 39:49 och slog mitt personliga rekord på milen med nio sekunder. Hurra!!! Verkligen skönt att göra en bra tid, motivationen den sista tiden har inte varit de bästa, nu tar jag med mig massor av positiva känslor till vinterträningen.

Jag tog hela familjen med mig ut till Hässelby, vi tog tunnelbanan. På vägen ut sprack molnen upp, solen kom fram och skapade en fin höstdag. Uppvärmningen bestod av 1½ km löpning och sedan fem sex snabba ruscher. Prick klockan tolv gick startskottet och jag kom iväg ganska bra, fick kryssa en del de första 400 metrarna, sedan var det lugnt. Loppet gick mestadels på cykelbanor och backarna var få. Planen var att hålla 4-tempo så länge som möjligt och den planen höll jag.

Passerade fem km på 20:02 och jag kände mig fräsch, benen var lätta och andningen kändes bra. I mitt huvud började jag nu inse att jag skulle kunna fixa sub40 och även ett personligt rekord. Jag visste att jag skulle kunna göra en snabb avslutande kilometer, så om jag bara kunde hålla undan till markeringen för 9 km. Sprang om ganska många på slutet, många som satsat för hårt. 8 km passerade på drygt 32 minuter, 9 km på någon sekund över 36 minuter. På sista kilometern stod familjen och hejade och fixade den på 3:37, vilket innebar en sluttid på 39:49!! Riktigt nöjd med min prestation!!!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Dålig motivation
2 Oktober 2009

Det går lite tungt med träningen just nu, motivationen är inte på topp. En stor drivkraft under de fyra år jag tränat har varit att se hur mina resultat blivit bättre och bättre, och nu går det åt andra hållet. Resultaten i de två senaste loppen har varit sämre än förra året. Jag springer helt enkelt långsammare! Då kan det vara lite tufft att ta på sig träningskläderna efter en lång dag på jobbet som sedan följs av matning, blöjbyte och läggning av barn. Det är lätt att TV:n, datorn eller sängen lockar mer.

Fast jag visste ju att det skulle bli så här, i december förra året när jag la upp mina mål för 2009 skrev jag ju att det skulle bli ett mellanår. Jag visste att jag skulle bli pappa igen och tiden skulle bli knapp. Sedan är det väl kanske inte så konstigt att man någon gång får en reaktion efter fyra års träning. Nu låter det kanske som om jag slutat att träna helt, men så är inte fallet. I september blev det hela 14 pass, nästan varannan dag tränade eller tävlade jag. Totalt blev det nästan 14 timmars träning. Men som sagt, det går lite tyngre nu…

Nästa helg är det Hässelbyloppet och jag skall springa. Jag skulle ha sprungit förra året, men då blev jag förkyld. Jag var verkligen i toppform förra hösten, det grämer mig att jag inte fick springa. Jag tror att jag skulle ha gjort en kanontid! Mål för årets lopp?? Under 40 hade ju varit fantastiskt, men det blir nog svårt. Mellan 40:30 och 41:00 är nog realistiskt!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Stockholm Halvmarathon
14 September 2009

Har inte riktigt haft tid (eller är det engagemang?) att skriva så mycket den sista tiden. Jobb, familj, träning och vänner har prioriterats den sista tiden. Men jag får väl i alla fall skriv några ord om Stockholm Halvmarathon som gick av stapeln i helgen.

Förra året sprang jag på 1:27:16, en fantastisk prestation tycker jag själv. Troligtvis mitt bästa lopp alla kategorier någonsin. I år lyckades jag inte lika bra. 1:30:27 blev min tid i lördags, jag var alltså drygt tre minuter snabbare förra året. Första milen sprang jag på på 41:37, sedan började jag tappa och blev omsprungen av många löpare. Andra milen gick på 44:10. Min placering blev 558 av 5928 herrar.

Träningen i år har inte varit lika bra som förra året, då blir resultatet där efter. Efter alla omständigheter är jag trots allt ganska nöjd med resultatet... Efter alla omständigheter är jag trots allt ganska nöjd!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Missnöjd med 41:25
26 Augusti 2009

I går sprang jag 10 000 meter på gamla klassiska Stockholm Stadion. Jag fick springa i C-heatet, det sämsta heatet där totalt 37 löpare kom till start. Jag fick en bra start och kan inte klaga på trängsel trots många löpare. Till en början hängde jag på 40-minuters-haren, efter 4 km fick jag släppa. Passerade 5 km på 20:11. Hade ungefär samma mellantid förra året, då lyckades jag öka farten sista fem och springa in på 39:58. I år lyckades jag inte öka farten, i stället gick det långsammare. Km-tiderna gick upp på över 4:10 och jag spurtade i mål på 41:25. Tiden är alltså 1½ minut sämre jämfört med förra året.

Kanske skulle jag kunnat pressa mig lite mer, men motivationen sjönk när jag insåg att jag inte skulle fixa 40 minuter. Jag är nog inte riktigt lika bra tränad som förra året, samtidigt som jag nog inte heller är helt kry, näsan hade snorat några dagar innan loppet. Min placering blev 19 av 29 i motionsklassen.

På jobbet frågade många om det inte var tråkigt och enformigt att springa 25 varv? Jag tycker det går ganska bra, plötsligt har man sprungit 10 varv och då har man ju nästan sprungit hälften. Sedan har man plötsligt sprungit halva loppet på riktigt. Det är bara att springa på. Det funkar bra för mig, det finns värre saker här i livet.
______________________________________________________Kommentera inlägget

10 000 m på Stockholm Stadion
24 Augusti 2009

Tävlingsdags igen, i morgon skall jag springa 10 000 meter på Stockholm Stadion. Tävlingen heter Långlöparnas kväll och över 100 löpare skall springa 25 varv. De har delat upp löparna i tre heat, jag blev placerad i heat tre med motionärerna som startar 20:30. Ställde även upp förra året, då blev min tid 39:58 och jag var överlycklig över att ha gått under drömgränsen 40 minuter.

Fixar jag även 40 minuter i år? Det är frågan? Ser man det från ett perspektiv finns chansen där, men ser man från ett annat håll är det kört. Förra året var jag rejält grundtränad, sprungit många mil på vintern och våren samt toppat mig med många fartpass på sommaren. I år har det inte riktigt blivit så. Sista veckan har det inte blivit någon träning alls, friidrotts-VM, svensexa och kalas har kommit i vägen. Man har ju hört talas om att man kan vila sig i form, hoppas det stämmer.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Träningsdagboken fyller fyra år
14 Augusti 2009

Idag fyller min träningsdagbok fyra år!! Den 14 augusti 2005 började jag bokföra min träning. Om jag inte minns fel köpte jag en Polar pulsklocka på Löplabbet på Kungsgatan vid lunchtid och tog sedan en löprunda i Karlbergsparken på eftermiddagen. Har noterat att jag blandade gång och löpning, totalt blev det 5½ km på 36 minuter. Snittpulsen var 147, tempot låg på beskedliga 6:33 min/km och min vikt var 90,1 kg. Idag väger jag drygt 10 kg mindre och fixar 5½ km på knappt 22 minter.

Totalt har det blivit 744 träningspass under dessa fyra år, drygt ett pass varannan dag. Av de 744 passen dominerar löpning, på 507 pass har jag sprungit nästan 590 mil. 590 mil, det är ju jättelångt. Från Smygehuk till Treriksröset är det ungefär 160 mil. Herre gud vad långt jag sprungit!

Mer statistik på: http://www.grindange.com/stat.shtml
______________________________________________________Kommentera inlägget

Ursvik Xtreme
13 Augusti 2009

Har länge funderat på att springa Ursvik Xtreme och går slog jag till och tunnelbanan ut till Sundbyberg. Ursvik Xtreme, eller XTreme Running som loppet officiellt heter, är ett träningslopp som avgörs ett antal onsdagar under sommarhalvåret och som avslutas med en final i september. Jag var med i den femte kvaltävlingen. Det är individuell start mellan 17 och 18:30. Banan är 15 km och väldigt tuff, det går upp och ner med många branta och långa backar. Loppet avgörs mestadels på smala stigar och man får se upp för rötter och stenar.

Jag har tränat bra de sista dagarna, så jag var lite sliten i kroppen när jag gav mig i väg och tog det lite lugnt. Efter 71½ minut var jag i mål, en tid som kan förbättras. Min snittpuls var ”bara” 164, på tidigare lopp i år har jag legat mellan 175 och 180. Visst var det kul att ha testat Ursvik Xtreme, men jag måste säga att jag trivs bättre med att springa på asfalt och med lite färre backar. Ännu finns ingen resultatlista presenterad, men det var många duktiga löpare på plats så jag hamnar nog en bit ned i listan.

Intressanta detaljer från min GPS-klocka finns på följande länk: http://connect.garmin.com/activity/11050367
______________________________________________________Kommentera inlägget

Hårdträning efter semestern
8 Augusti 2009

Semestern är över och jag är åter i Stockholm, resten av familjen blev dock kvar i Dalsland några extra dagar. Planen är att jag nu skall träna på bra dessa dagar och jag har satt ihop ett ganska tufft program som jag nu skall försöka hålla. I tisdags avverkade jag en halvmara, delar av turen gick i kuperad terräng ute i Ursvik. I onsdags blev det simning och i torsdags klippte jag till med ytterligare en halvmara, denna gång blev det en tur ut till Djurgården. Snittade halvmaran i 4:45-tempo. Idag väntar ett långpass i lite lugnare fart med H. Så här är det meningen att jag skall träna på i en vecka till, på lördag är familjen tillbaka.

I förrgår anmälde jag mig till Stockholm Halvmarathon, tänkte först inte springa loppet, men ändrade mig. Förra året blev min tid 1:27:16, det blir tufft att slå den tiden, men jag skall givetvis göra ett försök. Stockholm Halvmarathon avgörs den 12 september, men dess för innan skall jag springa 10 000 meter på Stockholm Stadion. Tävlingen heter Långlöparnas Kväll och avgörs den 25 augusti. Jag var med i denna tävling förra året och fixade där personligt rekord på milen. Siktar sedan in mig på Hässelbyloppet i början av oktober, distansen är en mil och alla som deltar verkar slå sina personliga rekord.

Förra helgen avgjordes Kalmar Trithlon - 3800 m simning, 18 mil på cykel och sedan ett marathonlopp. Otroligt imponerade av alla som fixar det! Jag vill också bli en Ironman, en dag skall jag ta mig tusan fixa det!!!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Viruddenloppet
25 Juli 2009

Tredje löpartävlingen för året är sprungen, Viruddenloppet arrangerades av min gamla fotbollsklubb När IF i torsdags. Jag har varit med i förberedelserna, till exempel har jag gjort webbsidan, mätt banorna, marknadsfört loppet på Internet och kommit med råd.

Det var en blandning av gotlänningar och turister som sprang de två olika banorna - 6 km och 11,65 km. 40 löpare kom till start. Jag hade planer på att ta hem segern på den långa banan, och gick ut hårt. Första kilometern gick på 3:30 och det är ju för snabbt, men jag var laddad. Det var gemensam start för de två banorna och efter 1½ km delade banorna, då låg jag trea. Fem kilometer passerade på 20:08 och då hade jag blivit omsprungen av ytterligare en löpare. På vägarna ut om Djaupdy tappade jag mer fart och blev omsprungen av fler löpare. Milen passerades på 41:38. Min spurt har alltid varit bra och denna gång passerade jag tre löpare de sista femhundra metrarna, den sista tog jag 30 meter innan målet. Jag blev fyra av 12 löpare i min klass. Två unga vältränade fotbollskillar från arrangörsklubben samt en "fastlänning" kom före mig i mål. Sprang de 11,65 km på 47:56 (4:06 min/km.)
______________________________________________________Kommentera inlägget

Semesterträning
14 Juli 2009

Jag har semester just nu och befinner mig på Gotland och borde således ha massor av tid för att träna, jag har ju inget jobb att sköta. Tyvärr är inte alltid så logiskt. Under semestern skall man ju ta hand om familjen, träffa vänner, ligga på stranden och besöka intressanta sevärdheter. Det är inte lätt att få tid för träning, men hittills har det i alla fall blivit ett pass varannan dag och det får väl vara godkänt.

I går var min fru, dotter och mor på cirkus och jag blev kvar hemma själv med sonen. När han somnat in vid åttatiden satte jag på mina löparkläder och tog baby-alarmet och satte det på trappan. Planen var att köra 20 min uppjogg, sedan 10 x 400 meters-intervaller på 1:24 med en minuts vila och sedan jogga ned i tio minuter. Planen var också att passera trappan och baby-alarmet då och då och se att sonen sov gott. Det blir inte alltid som man tänkt sig, men denna gång gick det faktiskt – allt gick enligt min plan. De första intervallerna var lätt-som-en-plätt, medan tre sista var just så jobbiga som de ska vara.

Om drygt en vecka är det Viruddenloppet, på tordagkväll klockan 19 går startskottet, fast jag misstänker att det inte blir något skott. Det blir nog bara ett klassikt klara färdiga gå. Har fått höra att det inte är så många som anmält sig, så jag kanske skall satsa på att vinna loppet. När jag skriver detta kan man fortfarande anmäla sig, mer info på www.virudden.se/loppet
______________________________________________________Kommentera inlägget

Träningen rullar på...
29 Juni 2009

Träningen med First fungerar bra, jag har nu följt 10 km-programmet i nästan tre veckor. First utgår från en löpares tid på 5 km, utifrån den tiden kan man sedan se i olika tabeller vilken fart man skall hålla på de olika passen. Jag utgår från 19:30 på halvmilen, det innebär att jag fick springa 16 km förra helgen i 4:23-tempo och de kommande 1000-metersintervallerna skall avverkas på 3:37. Oftast klarar jag det tempo och distans som programmet anger, men ibland blir det för tufft.

Dagens träning består av 12½ km i 4:23-tempo. Det skall nog gå bra, men tanke på att jag fixade 16 km förra helgen i samma tempo. En kombination av barn som skall nattas och värmeböljan kommer jag att genomföra mitt pass sent, kommer kanske iväg klockan 20:30 och vara hemma efter halv tio.

På tävlingsfronten är det lugnt, är bara anmäld till Viruddenloppet den 23 juli. Loppet avgörs i När på Gotland, orten där jag är uppväxt. 11½ km är distansen och jag räknar med en framskjuten placering.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Dags för träning igen...
14 Juni 2009

Träningsgurun Szalkai säger att man skall vila 10 dagar efter ett marathonlopp. Han säger att man kan köra några lätta pass veckan efter, men inte några snabba eller långa pass. Jag har lyssnat på honom och följt hans råd!

I måndags blev det första hårda passet, efter 1½ uppjogg körde jag 6 x 1000 meter med 2 minuters vila. Avslutade sedan med en kilometer nedjogg. Jag har sprungit detta pass många gånger tidigare och denna gång sprang jag snabbare än någonsin. I snitt sprang jag varje kilometer på 3:40! I december sprang jag på 3:42 och i våras snittade jag på 3:47. Det visar att jag trots allt är i ganska bra form!

Jag har bestämt mig för att satsa på 10 km denna sommar och höst och jag skall följa FIRST:s träningsprogram. FIRST är en förkortning av ” Furman Institute of Running & Scientific Training”, förra sommaren följde jag delvis deras halvmarathonprogram. FIRST förespråkar tre kvalitetspass i veckan, det handlar om intervaller, fartlek och snabbdistans. Detta upplägg passar en tvåbarnspappa med begränsad tid perfekt.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Irriterad på vädergudarna
9 Juni 2009

Det är nu tio dagar sedan jag sprang Stockholm Marathon och jag är lite irriterad på vädergudarna. Veckan innan loppet var det mulet och en del regniga dagar, sedan när jag skall springa blir det högsommarväder med sol och över 25 graders värme. Det är tredje året i rad det är sånt väder under maran i Stockholm Och vad händer sen? Jo, dagarna efter maran blir det åter igen mulet och regn, så har det nu varit i en vecka. Undrar hur min tid hade påverkats om det varit 12 grader och mulet? Skulle jag då ha sprungit nio minuter snabbare och gått under 3:30? Jag tror det inte alls varit omöjligt.

www.grindange.com/stockholmmarathon.shtml kan ni läsa lite mer om mitt lopp.

Funderar nu på hur den kommande säsongen skall se ut och vilka lopp jag skall springa. Troligtvis satsar på milen och kortare distanser och skippar halvmaror, orsaken stavas tid. Med två små barn måste jag träna effektivt, så i stället får långa tidsödande långpass blir det snabba och rappa intervaller.

By the way... Johan vann inget på sin trisslott, tyvärr!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Grattis Johan!
30 Maj 2009

Johan Cumming vann trisslotten, han gissade på 3:39:00 och min tid blev 3:38:37!

Kan konstatera att det inte räcker med fyra långpass innan ett marathonlopp, jag tog slut när det var drygt en mil kvar. Ojoj vad det var jobbigt sista biten. Första halvan gick på 1:39, andra halvan på 1:59. Promendera faktiskt en del mellan 36 och 39 km, men de sista tre kilometerna hade jag ganska bra fart eftersom min träningskompis Tobias sprang brevid och peppade mig.

Om jag är nöjd? Nja, efter den fina starten hade jag hoppats på en bättre tid och ett personligt rekord.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Några timmar kvar
30 Maj 2009

Yes, då kör vi! Bara några timmar kvar till start! I går hämtade jag nummerlappen och all pasta är uppäten, jag är redo. Solen skiner och det är varmt, puh… Jag hade hoppats på lite bättre väder. Det blir keps även i år, kör med den gamla gröna coola kepsen från Föreningsbanken, den är väl från mitten av 80-talet. På fötterna blir det mina ASICS Cumulus 10, funderade länge på att ta ett par lättare och därmed snabbare skor, men jag vågar inte chansa. De snabba och lätta skorna har sämre stötdämpning och risken för kram och stumma vader ökar markant. Jag ”sejfar” med mina vanliga skor.

Har även bestämt mig för att gå ut hårt, satsar på att springa på 4:40 min/km inledningsvis. Kommer troligtvis inte kunna hålla det tempot hela vägen in i mål, sista 10 blir jobbiga… Vi får se hur långt det håller!
______________________________________________________Kommentera inlägget

”Gissa-min-marathontid-tävling”
27 Maj 2009

Tre dagar kvar! Precis som förra året har jag en ”Gissa-min-marathontid-tävling” och precis som förra året ligger en trisslott och äran i potten. Alla som känner mig får vara med, fyll i uppgifter här till höger och du är med i leken.

För dig som inte riktigt har koll på min kapacitet kan jag berätta att jag förra året sprang Stockholm Marathon i 25 graders värme på 3:30:56. Förra året hade jag tränat mer än i år, då jag ett snitt på 46 km i veckan månaderna före loppet, i år har det bara blivit 27 km/veckan. Å andra sidan sprang jag Kungsholmen Runt (Halvmarathon) för knappt tre veckor sedan på en bättre tid än förra året. Förra året sprang jag Kungsholmen Runt på 1:31:38, i år blev tiden 1:29:35. Ytterligare en faktor att ta hänsyn till är vädret, SMHI tror på 21 grader och sol på lördag. Slutligen kan jag även berätta att mitt mål är att springa snabbare än förra året och gå under 3:30, kommer att gå ut hårt så jag har lite marginal till sista varvet. Vi får se om jag lyckas!

Förra året vann min systerson Albin, vem vinner i år? Lycka till!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Jag har startnummer 1354
26 Maj 2009

Nu är det bara fyra dagar kvar… För alla som vill följa min framfart på Stockholms gator finns en del alternativ - dels kan man stå och heja längs med bana, man kan följa mig på Stockholms Marathons webbsida eller så kan man få ett SMS varje gång jag passerar en mellantid.

Vill man följa mig på längs med banan kan det vara intressant att veta när jag passerar. När farthållarna för 3:15-gruppen passerat skall ni vara extra uppmärksamma, jag hoppas vara en bit efter dem (i alla fall till att börja med). Här är mina planerade hålltider för att nå mitt mål på 3:30.

Kungsträdgården (8 & 29 km) - 14:38 & 16:22
Rålis (13 & 35 km) - 15:03 & 16:50
Vasaparken (17 & 39 km) - 15:22 & 17:13

Jag har startnummer 1354 och jag kommer att springa i en röd tröja med texten När IF, om det blir varmt kommer jag eventuellt att ha en gammal grön keps från Föreningsbanken på huvudet.

För 35 kronor kan man få SMS varje gång jag passerar en kontroll, totalt får man fyra SMS. Sänd ett SMS till 72700 med följande text: SM 1354. På Stockholm Marathons webbsida kan man läsa mer om SMS-funktionen, troligtvis kan man även följa mig och alla andra på deras webbsida under loppet. Om den nu pallar för trycket och inte brakar samman, det har visst hänt tidigare.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Jämförelse med 2008
25 Maj 2009

Fem dagar kvar... För en månad sedan hade jag inga större planer på att slå min tid från förra året, då sprang jag på 3:30:56. Men nu, efter ett långpass på 36 km och en bra tid på Kungsholmen Runt, är jag sugen på att fixa ett personligt rekord och gå under 3:30. Kollar man in tabellen nedan kan man fundera om det är möjligt, det blev lite mer träning förra året från januari och fram till Stockholm Marathon.

 
2009
2008
Antal km
561
946
Km/vecka
27,1
46,0
Antal löppass
47
65
Antal långpass
(> 20 km)
4
17

______________________________________________________Kommentera inlägget

Lätta eller tunga skor?
24 Maj 2009

Sex dagar kvar! Går runt och funderar på vilka skor jag skall springa med, det kan tyckas vara en ganska liten och banal sak, men jag har lagt ned mycket tankekraft åt denna fråga. Jag har två val, dels mina lätta fina snabba röda Saucony Type A2 som väger 195 gram. Det andra alternativet är mina gamla tråkiga vanliga träningsskor ASICS Cumulus 10 som väger 320 gram.

Båda paren är insprungna och sitter bra. De lätta skorna gör att jag inte behöver slösa så mycket energi och mitt löpsteg blir lätt, men stötdämpningen är mindre. Jag har sprungit halvmaror med Saucony Type A2 och det har inte varit några problem, men vad händer efter 30 km. Kanske stumnar benen rejält, jag får kramp, får stanna och stretcha och kanske gå. Å andra sidan… Svårt beslut! Vill jag vara utmanande och kaxig väljer jag de lätta skorna, vill jag känna trygghet och använda mitt sunda förnuft bör jag välja det andra paret. Jag får nog fundera på detta ett tag till, jag har ju några dagar på mig.

Det har varit tunt med inläggen under våren, men ökar takten denna marathonvecka. Välkommen tillbaka!
______________________________________________________Kommentera inlägget

11 dagar kvar!
19 Maj 2009

11 dagar kvar till Stockholm Marathon. De är med blandade känslor jag ser fram emot loppet. Det skall bli kul att springa tillsammans med tusentals andra löpare, bli påhejade av massor av människor och förhoppningvis göra ett resultat som man är stolt över. Det som skrämmer mig är smärtan i slutet av loppet, då energin i kroppen tar slut och benen är stumma. Förra året kände jag först smärtan på Norrmälarstrand på andra varvet, då jag sprungit ungeför 3½ mil och hade alltså sju kilometer kvar. Trots att huvudet vill springa på, så svarar inte benen.

Man får försöka tänka positivt när det är sju kilometer kvar och tänka på att det är värre för andra. Förra året var det många som gick och andra stod och stretchade mot en gatlykta på Torsgatan.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Rapport från Kungsholmen Runt
9 Maj 2009

Då var tävlingspremiären för 2009 avklarad och jag kan konstatera att formen inte är så dålig som jag trodde. Det blev visserligen inget personligt rekord på halvmaradistansen, men dagens tid var bättre än förra årets tid. Jag lämnade alltså Vasastan idag, gick över St Erikbron till Kungsholmen för att springa Kungsholmen Runt. Uppvärmningen klarade jag av på vägen dit, i Rålis körde jag några snabba ruscher och sedan var jag redo för loppet.

Vädret var i det närmaste perfekt för löpning, mulet och cirka 12 grader. Det enda som störde var vinden. Sprang på ganska bra de första kilometerna och allt kändes bra. Ibland kan jag få negativa tankar under mina lopp, funderar på att bryta och tycker det är jobbigt. I dag hade jag mest positiva tankar, efter vinterns dåliga träning hade jag inget att bevisa så det vara bra att springa på. Första fem passerades på knappt 21 minuter, milen på knappt 42 och jag började inse att jag nog skulle fixa 1:30. Tappade lite fart på slutet, men sprang in på 1:29:34 (4:14 min/km) enligt min klocka. Just nu finns ingen resultatlista, så jag vet inte vad min officiella tid blev. Förra året sprang jag på 1:31:38, så jag var två minuter snabbare. Bådar gott inför Stockholm Marathon som avgörs om tre veckor.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Kungsholmen Runt i morgon
8 Maj 2009

Imorgon är det dags för Kungsholmen Runt, min första tävling för säsongen. Två varv runt Kungsholmen blir en halvmara, dvs 21,1 km. Alla mina halvmaror de sista åren har resulterat i personligt rekord, för tre år sedan sprang jag på 1:55 och sedan har det blivit 1:42, 1:36, 1:31 och så 1:27 i höstas. Tyvärr spräcker jag nog denna svit imorgon, tror inte att jag fixar 1:27. I höstas hade jag tränat mycket snabbhet och var "toppad", jag kommer att vara glad om jag går under magiska 1:30 imorgon.

Igår hämtade jag min nummerlapp, jag har nummer 234 och klockan 11:15 går starten. Detta blir tredje gången jag springer loppet, nytt för i är att man springer motsols. I år startar man på Norrmälarstand och springer mot Stadshuset. Alla intresserade kan följa tävlingen på internet.. Klicka här för att läsa mer
______________________________________________________Kommentera inlägget

Långpass på 36 km
30 April 2009

Mycket glad att kunna meddela att jag igår genomförde ett långpass. Hela 36 km sprang jag, turen gick från Vasastan runt Brunnsviken och Edsviken. Träningen under våren och vintern har inte varit helt optimal, så det var verkligen skönt att kunna springa så långt. Turen tog tre timmar och sju minuter, det ger ett snitt på 5:12 min/km. Hade jag fortsatt i samma tempo i sex km till hade min marathontid blivit ungefär 3:40. Mitt högra knä som jag tidigare haft problem med kändes bra, riktigt gott!

Om exakt en månad är det Stockholm Marathon, det blir min fjärde start. 2000 och 2008 kom jag i mål, 2001 valde jag att bryta. Funderar på vilket mål jag skall ha. Innan gårdagens långpass var mitt mål att komma i mål, eftersom jag inte riktigt visste hur formen var. Nu är jag lite sugen på att slå tiden från förra året, då sprang jag in på 3.30:56. Jag hoppas verkligen att vädret blir bra, det vill säga 15 grader och mulet.

Slutligen vill jag göra alla uppmärksamma på Viruddenloppet, det går av stapeln i När på Gotland den 23 juli. Jag har gjort webbsidan – kolla in www.virudden.se/loppet
______________________________________________________Kommentera inlägget

Carl
24 April 2009

Carl är snart tre månader, klicka här om ni vill se hur cool han är!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Två månader till Stockholm Marathon
5 April 2009

Det är mindre än två månader kvar till Stockholm Marathon och jag kan konstatera att det kommer att bli svårt att klara en del av mina uppsatta mål för 2009. Ett av mina mål är att springa tre tretimmarspass innan den 30/5, hittills har det inte blivit något pass av den kalibern. För några veckor sedan gjorde jag ett försök, men med ett skavsår på hälen var det omöjligt att springa så långt.

Ett annat mål är att fixa maran på under 3:30, det blir tufft – mycket tufft. Som jag skrev i förra inlägget, med två barn och heltidsjobb är det inte helt lätt att få tid för träningar. Mars blev dock en ganska bra månad, totalt 17 träningspass, av dem var 12 löpning. Totalt sprang jag 130 km. Klicka här för att se mer siffror och statistik
______________________________________________________Kommentera inlägget

Dags för en uppdatering
14 Mars 2009

Dags för en rapport, två och en halv månad sedan sist. Det har hänt mycket under dessa månader, jag kan rapportera om roliga och mindra roliga saker. Framför allt har jag blivit pappa igen, den 3 februari föddes Carl. Klicka här för att se mer av honom. Carl växer för varje dag och pappa funderar på om han skall bli fotbollspelare eller friidrottare. Carl födelse är givetvis det roliga i denna rapport, nu kommer vi till det mindre roliga.

Träningsåret 2009 har inte börjat bra. I slutet av december fick jag lite ont höger knäveck. Till en början brydde jag mig inte om det, men till slut gjorde det även ont då jag gick. Efter en kur med Voltaren kändes det bättre, med smärtan kom tillbaka. Besökte en sjukgymnast som sa att jag skulle sluta springa och träna upp musklerna i höger ben. För tre år sedan opererade jag mitt högra knä och sjukgymnasten trodde inte jag fått tillbaka all styrka i benet ännu. Jag lydde hennes råd och besökte gymmet i stället för att sätta på mig löparskorna. Långsamt har jag kännt en förbättring och så sakta börjat löpträna igen. Totalt har jag missat två månaders löpträning och nu känns stegen tunga och hjärtat inte lika piggt.

När jag väl drog igång löpträningen fick jag problem med skavsår på båda hälarna, är nu storkonsument på av Compeed. Förhoppningsvis är snart även detta problem borta!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Mål för 2009!
1 Januari 2009

2009 kommer nog bli ett mellanår för mig, eftersom jag blir pappa igen i februari. Vet inte riktigt hur mycket tid för träning man har som tvåbarnspappa? 2007 var målet En Svensik Klassiker och 2008 var det Stockholm Marathon, för 2009 finns inga stora tydliga mål. Jag har iallafall skrivit ned några mål som jag skall arbeta mot.

- Stockholm Marathon på 3:30
- Tre tretimmars långpass innan 30/5
- 10 km löpning på 40 min
- Träna minst tre gånger i veckan
- Bli bättre på att crawla
- Vara en bra pappa och make

Läs mer på: http://www.grindange.com/2009-goal.shtml
______________________________________________________Kommentera inlägget