Årsbokslut
31 December 2008

2008 var ett lyckat år, på alla sätt och vis. Jag satte upp åtta mål för ett år sedan och har lyckats att klara alla. Huvudmålet för året var att fixa Stockholm Marathon på en bra tid och det gick bra, sprang in på 3:30:56. Jag har tränat mer än varannan dag under året och sprungit längre än någonsin, totalt blev det nästan 210 mil under året. Läs mer om dessa mål på: http://www.grindange.com/2008.shtml

Några siffror:
Antal träningspass: 186 st
Pass/vecka: 3,6 st
Antal löppass: 151 st
Antal löpta km: 2099 km
Km/vecka: 40,1 km
Längd/pass: 13,9 km
Antal personliga rekord: 5 st

Mest nöjd är jag nog med mitt resultat på Stockholm Halvmarathon, i regnet sprang jag in på 1:27:16. Även nöjd med att fixa milen på under 40 minuter. Årets bottennapp blir väl Jungfruloppet på Gotland, gick ut alldeles för hårt och gick in i den berömda väggen.

Längst ned på sidan finns fler siffror om året. Gott nytt år!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Mål för 2009
26 December 2008

2009 kommer nog bli ett mellanår för mig, eftersom jag blir pappa igen i februari. Vet inte riktigt hur mycket tid för träning man har som tvåbarnspappa? 2007 var målet En Svensik Klassiker och 2008 var det Stockholm Marathon, för 2009 finns inga stora tydliga mål. Jag har iallafall skrivit ned några mål som jag skall arbeta mot.

- Stockholm Marathon på 3:30
- Tre tretimmars långpass innan 30/5
- 10 km löpning på 40 min
- Träna minst tre gånger i veckan
- Bli bättre på att crawla
- Vara en bra pappa och make

Läs mer på: http://www.grindange.com/2009-goal.shtml
______________________________________________________Kommentera inlägget

Nu tar jag paus...
9 November 2008

Nu tar jag paus ett tag, det blir inga uppdateringar i denna träningsdagbok på 1½ månad. Jag återkommer i mellandagarna med ett årsbokslut för det gångna året samt mina planer och mål för 2009. Givetvis kommer jag att fortsätta att träna, det är simning på fredagar och sedan blir det mycket löpning, eventuellt lägger jag in något gympass då och då för att få starka muskler.

Under andra halvan av november och december kommer jag engagera mig i Julkalender, det skall ju skrivas frågor och webbsidan skall uppdateras en del. I sju år har jag kört min kalender och folk verkar uppskatta den. Undrar vem som vinner i år? Alla som känner mig kan klicka här och anmäla sig - Lycka till!


______________________________________________________Kommentera inlägget

Fartlek i Solna
6 November 2008

Efter ett långpass i söndags och ett lungt distanspass i tisdags var det dags för lite fart idag. Bestämde mig för att köra lite fartlek. Började med tre kilometers uppjoggning i 5:00-tempo från Birkastan till Solna. Sedan var det dags att öka takten. Körde sex repetioner, först 500 meter i 4:00-tempo och sedan 500 meter i 4:40-tempo. Totalt blev det alltså 6 km i hög fart, avlutade passet med tre kilometers nedjogg i 5:00-tempo.

Totalt sprang jag drygt 12 km på 56 minuter, det ger ett snitt på 4:39. Tyvärr fungerar inte mitt pulsband, så jag vet inte min puls. Jag gillar verkligen denna träningsform, känns som om jag både tränar snabbhet och uthållighet.

Under 2008 har jag nu sprungit 176½ mil, satsar nu på att nå 200 mil till året slut. Inte alls omöjligt!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Oktober och New York
1 November 2008

Dags att sammanfatta oktober månad. Jag har lyssnat på experterna och tagit det lite lugnare och varierat min träning. Totalt blev det 14 träningspass - 7 löpning, 4 sim och 3 gym. Totalt sprang jag "bara" 82 km, det skall jämföras med 259 km i april. Farten på löppassen har under oktober varit långsammare än tidigare, snittade i varje kilometer på 4:55. Det skall jämföras med 4:36 i juli, då jag sprang 195 km.

Imorgon avgörs New York Marathon, 100 000 löpare ville springa men bara 40 000 fick möjligheten. Det skulle vara häftigt att springa där någon gång, funderar på att bli marathonturist när jag blir äldre. Verkar coolt att resa runt i världen, springa stora marathon och bo på fina hotell. Lycka till önskar jag de 478 svenska löpare som skall springa i NY imorgon!
______________________________________________________Kommentera inlägget

50 meter crawl
29 Oktober 2008

I måndags hade dygt 9000 personer anmält sig till Stockholm Marathon 2009, det finns därmed drygt 9000 platser kvar. Förra året var det fulltecknat i mitten av december, och det blir något liknande i år. Jag har ännu inte anmält mig, men kommer göra det någon gång i november.

Simträningen går framåt, nu kan jag crawla ungefär 50 meter. Det går bra att sparka med benen och armtagen funkar fint, det som är krånglar är andningen. Jag vet hur jag skall göra i teorin, men det är svårt i praktiken. Är riktigt anfådd efter 50 meter. Pust! Har nu varit med på sex träningar, och om jag har räknat rätt så återstår det ytterligare sex träningar. Vi får väl se hur långt jag kan simma i mitten av december då kursen avslutas.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Lungt i oktober
21 Oktober 2008

Jag har tänkt att ta det lite lugnt med träningen i oktober, experterna säger att man bör vila ibland. Nu är jag inget proffs som tränar jättemycket, men experterna säger att det är bra för kropp och motivation med mindre träning så här på hösten. De senaste veckorna har sett väldigt lika ut - ett lugnt pass löpning, simkurs på fredagar och ett besök på gymmet.

Jag har nu bestämt mig för att springa Stockholm Marathon nästa år, kommer inom kort att anmäla mig. Har inte satt upp något tidsmål ännu, men givetvis vill jag slå mina 3:30 från i år. Vi får se hur det går med träningen under vintern och våren. Förra året tränande jag med Team Stockholm Marathon, det skippar jag i år. Jag kör långpassen själv, det funkar bra för mig.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Brunnsviken runt i fint väder
18 Oktober 2008

Inledde helgen med ett lugnt pass runt Brunnsviken (16½ km), det är verkligen en av mina favoritrundor. Fina stigar, vacker natur och en grann insjö som omger allt. Idag var det ännu bättre, vädret var förtjusande och höstens alla färger var fantastiska. Alla borde springa runt Brunnsviken en sån här dag, det är inte bara bra för konditionen och kroppen, det är även bra för själen.

Jag sprang inte själv idag, med på turen var Tobias. Vi sprang på varandra i löpspåren för drygt en månad sedan och det visade sig att vi bodde väldigt nära varandra och sprang ungefär lika snabbt (eller långsamt?). Det har nu blivit några träningspass, bra med lite sparring och kul att få diskutera tävlingsresultat, framtida satsningar, träningsupplägg under passen.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Walk over
12 Oktober 2008

Det blir inget Hässelbylopp idag. Jag är förkyld. Igår började jag känna att kroppen inte var helt ok och när jag vaknade imorse var näsan full av snor... Skulle säkert kunna springa, men hur skulle jag då må imorgon och vilken tid skulle jag prestera? Nej, det blir en hemmadag med familjen.

Hade sett fram emot att persa på snabba Hässelbyloppet, vi får se om det blir något millopp innan vintern. Just nu känns det som om 39:58 kvarstår som mitt PB på milen en tid fram över.

Hoppas det går bra för alla andra. Lycka till!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Tre dagar kvar
9 Oktober 2008

Det är tre dagar kvar till Hässelbyloppet, klockan 12:00 på söndag smäller det och jag skall springa 10 km. Eftersom jag uppnådde mitt mål med att springa milen på under 40 minuter i augusti känner jag mig lugn och avslappnad inför detta lopp. Jag har uppnått mitt mål och behöver inte vara nervös.

Målet blir givetvis att gå under 40 minuter och det skall inte vara omöjligt. Hässelbyloppet är känt som ett snabbt lopp där många slår personliga rekord, inga backar och få skarpa kurvor. Hoppas att det blir fint väder! Jag är anmäld i tävlingsklassen och har startnummer 199, totalt är det ca 400 herrar i tävlingsklassen.

Efter Hässelbyloppet skall jag varva ned lite, inte så mycket löpning i slutet av oktober. Det är bra för kropp och motivationen.
______________________________________________________Kommentera inlägget

September
4 Oktober 2008

Det har blivit höst, det är mörkare och jag har uppnått de flesta av mina mål. Allt detta gör att min motivation inte legat helt på topp den sista tiden. Jag har faktiskt valt TV:n och soffan någon kväll, i stället för gymmet eller löpspåret. Det är dock ingen katastrof, totalt blev det 12 pass under september. 9 löppass och tre simträningar. I drygt 14 timmar har jag tränat eller tävlat.

Septembers höjdpunkt var givetvis Stockholm Halvmarathon, fortfarande nöjd och stolt. Under september började även min crawlkurs, det går långsamt framåt. Vi får väl se hur långt jag kan crawla i slutet av december då kursen är slut.

Statistiken för september är nu uppdaterad, ni hittar den under rubriken "Mål & Statistik" i menyn till vänster.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Anmäld till Hässelbyloppet
27 September 2008

Nu har jag anmält mig till Hässelbyloppet, det avgörs i Stockholms västra förorter om två veckor. Man kunde välja mellan tävlingsklass och motionsklass, jag valde det första. Nu kommer jag att ha en massa duktiga löpare omkring mig, det kommer förhoppningsvis att sporra mig. Jag har givetvis fått en bättre placering i motionsklassen, men tiden är viktigare för mig.

Jag är lite osäker på min form, efter Stockholm Halvmaraton har jag slarvat lite med träningen. Det har bara blivit sju löppass i september, framför allt har det inte blivit så många intervallpass som jag tänkt mig. Vi får väl se hur mycket det påverkar, förhoppningsvis finns vinterns mängdträning och sommaren kvalitetsträning kvar i kroppen ett tag till.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Planer för hösten
22 September 2008

I helgen är det Lidingöloppet, men jag skippar det. Jag sprang loppet förra året och minns att det var regnigt, att backarna inte var så branta som alla sagt och att det var stora problem att få tag i sin väska efter loppet. Har även kommit fram till att jag inte skulle fixa medaljtiden, fixar man 2:15 så får man en extra fin medalj. Med 1.27 på halvmaran skulle jag troligtvis springa på en tid kring 2:20.

Hade planer på en mara under hösten, men då jag åker till Istanbul samtidigt som Ålands Marathon avgörs verkar det inte bli något marathonlopp för mig. Orkar inte åka till Göteborg eller Växjö för att springa 42 km. Nästa lopp blir däför Hässelbyloppet som avgöärs den 12/10, 10 km långt och få backar. Satsar givetvis på personligt rekord!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Start på crawlkurs
14 September 2008

Många av mina mål för året är avklarade, jag har ju fixat maran, halvmaran, milen och många av tränigsmålen är på väg att fixas. Målet med att lära sig crawla återstår ännu dock, men jag är på väg. I fredags var det premiär för crwalkursen som SSIF (Stockholms Studenters IF) arrangerar i GIH:s simhall och jag var på plats. Fram till jul skall jag lära mig crawla på sen osexiga tiden 20:30 - 21:30 på fredagskvällar.

I fredags fick vi bland annat lära oss hur man skall använda benen, man skall inte bara spraka med underbenen, utan kraften skall komma från höften och låren. Fick även en kort introduktion till hur man skall andas, man skall andas på vart tredje simtag. Här krävs nog lite koordination för att fixa detta.

Ingen mer träning i helgen pga förkylning.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Fortfarande nöjd
8 September 2008

Fortfarande väldigt nöjd med min prestation i lördags, jag överraskade verkligen mig själv. Trodde inte alls jag hade kapaciteten att springa 21,1 km och hålla ett tempo på 4:08 min/km.

Min utveckling på halvmarathon är bra, sedan våren 2006 har jag sprungit fem halvmaror med dessa tider - 1:55, 1:42, 1:36, 1:31 och nu 1:27. I snitt har jag persat med ungefär 7 minuter per lopp. Jag minns så väl när jag sprang på 1:42 i Halmstad hösten 2006, jag var supernöjd och tyckte mitt resultat var fantastiskt. I lördags var jag hela femton minuter snabbare!

Företaget PhotoMotion tog bilder från loppet, här är tre bilder på mig. Jag ser riktigt sliten och trött ut på alla tre.
Bild 1
Bild 2
Bild 3

______________________________________________________Kommentera inlägget

1:27:16 - Helt sjukt bra!!
6 September 2008

"Sjuk bra!", så sa Sanna Kallur efter ett lopp en gång i tiden. Jag lånar idag hennes uttryck, mitt lopp idag var sjukt bra. Min tid på Stockholm Halvmarathon blev 1:27:16, personligt rekord med fyra minuter och 22 sekunder. Min placering blev 352 av 4919 män som kom i mål.

Förutsättningarna kunde ha varit bättre, min klocka gick sönder, så jag fick springa på känsla i regnet. Fick då och då kolla med andra löpare hur vi låg till tidmässigt. Första delen av loppet var riktigt jobbigt, funderade faktiskt på att bryta. Sedan började jag inse att jag skulle fixa 1:30 och då kändes det lättare.

Klicka här för att se resultat med mellantider
______________________________________________________Kommentera inlägget

Sthlm Halvmarathon på lördag
4 September 2008

På lördag är det dags för Stockholm Halvmarathon och tanken är att då springa under en timme och tretio minuter. Undrar om jag fixar det? På nätet finns olika kalkylatorer, då jag sprungit milen på 39:58 har jag enligt marathon.se kapacitet att springa en halvmara på knappt 1:28. Enligt runbayou.com blir min tid 1:28:30 och FK Studenterna säger drygt 1:28. Slutsats: Jag har stora möjligheter att fixa mitt mål på lördag!

Har inte tränat så mycket de sista dagarna, det blev ett pass i söndags och ett i tisdags. Jag tror på devisen - vila sig i form. På fredag är det kickoff med jobbet, men jag kommer att ta det lungt. En rejäl frukost på lördag och ett lätt lunch, sedan skall jag vara redo klockan halv fem. Mitt startnummer är 548
______________________________________________________Kommentera inlägget

Augusti månad
1 September 2008

Augusti blev en dålig träningsmånad, men en bra tävlingsmånad och det måste väl vara det sistnämnda som är viktigast. Man tränar ju för att göra bra resultat på en tävling. Eller? Det blev 14 pass i augusti, ett pass på gymmet och resten var löpning. Totalt sprang jag 149,6 km, det blir den sämsta mängden sedan februari. Men jag sprang snabbt, precis som de säger i mitt träningsprogram från First. Höjdpunkten i augusti var givetvis Långlöparnas Kväll som jag skrivit om i tidigare inlägg.

Nu satsar jag framåt, på lördag är det dags för Stockholm Halvmarathon och då blir jag nöjd om jag springer på en tid under 1:30. Fram tills dess blir det en eller två lunga pass.

Slutligen, jag har anmält mig till en crawlkurs. Nästa fredag är det premiär!
______________________________________________________Kommentera inlägget

39:58:39
27 Augusti 2008

Då har Studenterna redovisat tiderna från gårdagens tävling och min tid blev under 40 minuter, närmare bestämmt 39:58:39. Min marginal till drömgränsen 40 minuter blev alltså drygt 1½ sekund. Puh...

Även om jag var nöjd med min insats var det många som var bättre, killen som A-heatet sprang de 25 varven på knappt 31 minuter. Jag blev 23 av 40 löpare i mitt heat, men alla i A-heatet och majoriteten i B-heatet var bättre en mig.

Därmed är ytterligare ett av mina mål för detta år avklarade, nu återstår att att springa halvmaran på under 1:30 och så har jag tänkt att lära mig crawla i höst. Vi får väl se om jag lyckas?
______________________________________________________Kommentera inlägget

39:58 på egen klocka
26 Augusti 2008

Kort kommentar från kvällen löpartävling på Stockholm Stadion. Sprang 10 000 meter på 39:58 enligt min egen klocka, nu väntar jag på att de officiella resultaten skall presenteras på Studenternas webbsida. Hoppas verkligen inte att de lagt till några sekunder, jag vill ju så gärna kunna skyta om att ha sprungit milen på under 40 minuter. Vi får vänta och se...

Jag gjorde ett taktiskt bra lopp, tog det lungt och sprang inte för fort i början och hetsades inte av andra snabbare löpare. Jag sprang till och med snabbare andra halvan, första fem på 20:07, andra på 19:46. Det är nog första gången jag lyckats med det. Tror det kallas negativ split?

Blev inte bäst på jobbet, min kollega Johan sprang in cirka 15 sekunder för mig. Grattis Johan!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Vrickad fot
25 Augusti 2008

Har varit på bröllop i Norge i helgen, närmare bestämt i Bergen. Norge är som bekant ett rikt oljeland, men de satsar definitivt inte sina pengar på sina trottoarer och vägar. Trottoarerna är fulla av hål och olyckligtvis lyckades jag trampa i ett och vrickade foten. Det gjorde ont som f-n och foten svullnade, min första tanke var på loppet imorgon. Skulle jag kunna springa? Nu är foten något bättre och jag skall nog kunna springa de 25 varven, men om det går dåligt har jag ju något att skylla på.

Jag kommer att vara den röde killen på Stadion på tisdag. Kommer att springa med mina röda lätta skor av märket Soucony, jag kommer att ha svart/röda kortbyxor, en röd tröja, ett rött armband och ett rött pannband. Mycket rött blir det!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Premiär för nya tröjan
20 Augusti 2008

Mindre än en vecka kvar till 10 000-metersloppet på Stockholm Stadion och jag ser fram emot det. Kan tyckas konstigt att se fram emot något så jobbigt och slitsamt som att springa 25 varv, men det skall bli kul. Vi får väl se vad jag säger om en vecka...

På tisdag blir det även premiär för min nya tröja, har tryckt upp en röd tröja med texten: När IF - Gotland - Sweden. Det gäller ju att profilera sig och synas. När jag sprang Stockholm Marathon kände jag mig så anonym, men nu kan alla se vart jag kommer ifrån. Om någon undrar, så är När IF min gamla fotbollsklubb på Gotland och jag tycker det känns bra att göra lite reklam för dem. Jag kan rekommendera www.spreadshirt.se, en webbsida där man till ett bra pris kan trycka text eller motiv på tröjor och andra saker.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Uppladdning inför 10 000 meter
17 Augusti 2008

Om drygt en vecka är det dags för mig att göra comeback i friidrottsvärlden, jag skall ju springa 10 000 meter på Stockholm Stadion nästa tisdag. Det skall bli spännande! Planen är att dra ned lite på träningen kommande vecka. De sista två månanderna har jag tränat minst fyra gånger i veckan, så jag tror nog att min kropp kan behöva en lugn vecka innan loppet.

Planen är att springa 16 km i 4:32-tempo senare idag, sedan kör jag ett intervallpass på tisdag och på torsdag kör jag ett lättare distanspass. Sedan åker jag till Norge på bröllop över helgen, kommer att lämna löparskorna hemma och vila från all träning. Troligtvis kör jag sedan ett lätt pass på måndagkvälen. Vad tror ni om den uppladdningen?
______________________________________________________Kommentera inlägget

Min träningsdagbok fyller tre!
14 Augusti 2008

Idag fyller min träningsdagbok tre år. Hurra och grattis!! Den 14 augusti 2005 började jag bokföra min träning. Om jag inte minns fel köpte jag en Polar pulsklocka på Löplabbet på Kungsgatan vid lunchtid och tog sedan en löprunda i Karlbergsparken på eftermiddagen. Har noterat att jag blandade gång och löpning, totalt blev det 5½ km på 36 minuter. Snittpulsen var 147, tempot låg på beskedliga 6:33 min/km och min vikt var 90,1 kg. Jämför det men mitt pass jag körde igår. Då sprang jag 11½ km i 4:33-tempo och pulsen låg på 152. Idag är min vikt ungefär 79 kg. Jag har alltså blivit snabbare och lättare.

Totalt har det blivit 562 träningspass under dessa tre år, ganska exakt ett pass varannan dag. Oj vad jag är duktig...
______________________________________________________Kommentera inlägget

10 000 meter på Stadion
9 Augusti 2008

Igår anmälde jag mig till Långlöparnas Kväll, en tävling som går av stapeln på Stockholm Stadion den 26 augusti. Jag skall springa 10 000 meter på bana och det känns riktigt häftigt på många sätt och vis. Dels är det 20 år sedan jag var med i en friidrottstävlig senast, det kan man kalla comeback! Dels skall jag springa på en gammal klassisk arena, där OS en gång avgjorts och en arena där massor av världsrekord har slagits under årens lopp. Enligt Wikipedia har 83 olika världsrekord slagits på denna arena.

Troligtvis kommer inte jag slå världsrekord, men jag hoppas på ett personligt rekord. Springer jag de 25 varven på under 40 minuter blir jag glad. Ett annat mål med tävlingen är att slippa sistaplatsen, förra året sprang den minst duktige löparen på knappt 45 minuter.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Intervaller - 10 x400 meter
6 Augusti 2008

Igårkväll blev det intervaller, det stod ju att jag skulle köra det i mitt träningsprogram. Funderade en stund på vad jag skulle klä på mig, det hade ju regnat hela dagen och det var inte så varmt. Valde till slut kortärmad tröja och kortbyxor, vilket i efterhand skulle visa sig vara lite för lite. Som uppvärmning blev det 20 minuters löpning till Kristinebergs IP, sedan var det dags att börja svettas. Det blev 10 x 400 meter med 2 minuters vila. Enligt programmet skulle jag springa varje varv på 1:25.

Först varvet gick för långsamt, klockan stannade på 1:29, men sedan fick jag upp farten. Resten av repetitionerna sprangs på 1:22-1:25, så snittet blev precis 1:25. Avslutade passet med 10 minuters löpning hem till Rörstandsgatan.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Juli
1 Augusti 2008

Juli innebär semester och då borde man ju ha massor av tid för träning, men av någon anledning är det en massa andra saker man skall göra så man nästa inte får tid för att träna. Jag är iallafall nöjd, har både hunnit med att träna och allt det andra.

Jag kan räkna in hela 14 träningspass med löpning, en löpartävlig, ett gymbesök och en lång simtur. Totalt har jag aktiverat min kropp i drygt 17½ timme. Jag har "bara" sprungit 195 km, men som ni vet satsar jag mer på kvalitet och snabbhet under denna sommmar.

Har givetvis uppdaterat min träningsstatistik. Klicka här för att begrunda den!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Närloppet eller Närmilen???
26 Juli 2008

Efter semestern på Gotland funderar jag på att arrangera ett lopp på Gotland nästa sommar. Man har ju nu sprungit på ett par lopp och vet hur ett bra lopp skall arrangeras och genomföras. Jungfruloppet jag sprang på Gotland för någon vecka sedan var till exempel ett arrangemang som skulle behöva lite… ja vad skall man skriva, nytt blod, nya impulser eller lite uppåttjack??

”Mitt” lopp skall gå av stapeln i När, där jag är uppväxt, någon gång i mitten av juli, då är det gott om turister på ön. Jag tror att en mil är en bra distans, det klarar de flesta att springa och givetvis skulle banan vara kontrollmätt. Planen är att involvera När IF, de får vara officiell arrangör och få överskottet. Start och mål vid När idrottsplats, jag har redan en milslinga i huvudet. Vi får se...
______________________________________________________Kommentera inlägget

Ute och far
22 Juli 2008

Jag har semester och har de sista dagarna korsat Sverige, från östligaste Gotland till Bengtsfors som ligger några mil från vårt västliga grannland.

I Borås blev det besök i djurparken och ett svettigt intervallpass. Efter 20 minuter uppvärmning körde jag 6 x 1200 m med bra fart, avslutade med 10 minuter nedjogg. Sprang varje repetion på i snitt 4:30, några sekunder långsammare än vad mitt program vill. Men jag var riktigt nöjd med passet, det kändes riktigt bra!

Resultatlistan från Jungfruloppet är nu officiell, jag blev 22:a av 55 löpare. Tiden blev 56:51. Inte nöjd med min prestation, får hoppas på bättre resultat i framtiden.
______________________________________________________Kommentera inlägget

100% terränglopp
16 Juli 2008

Kort kommentar från kvällens lopp norr om Visby - Jungfruloppet. Det var riktigt jobbigt, ett terrränglopp till 100%. Slingriga stigar med rötter och stenar, man fick verkligen se vart man satte ned sin fot. Jag gick ut alldelles för hårt, min puls gick upp alldelles för högt och jag fick problem efter två kilometer. Hade en massa negativa tankar då jag blev omsprungen av några andra löpare. Sprang till stor del själv längs med havet och i skogen.

Kom i mål på tiden 56:32, men när jag tittade i resultattavlan stod det 56:51. Inte nöjd! Preliminärt blev jag 22:a. Gissar att cirka 60 herrar sprang den 13 km långa banan. Som sagt, jobbigt, svettigt, mycket stigar, rötter och stenar! Just nu, tre timmar efter loppet, känns det som om jag inte återkommer nästa år!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Jungfruloppet
13 Juli 2008

Befinner mig på min kära hemö Gotland på semester. På onsdag avgörs Jungfruloppet norr om Visby och jag skall springa. Loppet startar vid Lickersham där Gotlands högsta rauk finns, den heter Jungfrun och har alltså gett namn till tävlingen. Från Lickerhamn springer man söderut längs med havet till Kinnerstugan. Loppet är 13 km och det går på stingar längs med klintkanten, misstänker att det kuperat. På arrangörens webbsida står det att det är Sveriges naturskönaste motionslopp, så jag skall väl försöka att även njuta av utsikten då jag springer.

Hoppas kunna ligga på ett tempo på knappt 4:10 min/km, vilket ger en sluttid på drygt 53 minter. Tidigare år har det inte varit så många som sprungit, drygt 100 löpare. Kanske kan man hoppas på en plats bland de 10 bästa.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Nostalgi
11 Juli 2008

Är hemma hos mina föräldrar på Gotland och hittade en gammal pärm med tidningsurklipp på kontoret. Bländrade och hittade många gamla bilder och artiklar. På en bild spelade jag volleyboll och på en annan bild handlade det om fotboll - det var mycket sport i min ungdom. Det som intresserade mig mest var dock artiklarna om löpning och friidrott.

1984, då jag var tolv år, deltog jag i Viklauterrängen. Banan var 800 meter lång och jag kom trea på tiden 3:14. Två år senare sprang jag Trojaborgsloppet och vann klassen P14, det är en fin bild på mig och fem andra vinnare. Enligt tidningen var loppet 1450 meter långt och min tid blev 5:08, det ger km-tid på 3:32. Jag belv riktigt imponerande av mig själv! Frågan är om jag skulle fixa det idag - 22 år senare??
______________________________________________________Kommentera inlägget

Länk till mitt träningsprogram
8 Juli 2008

Har nu tränat i tre veckor enligt halvmaraprogrammet från Furman Institute of Running & Scientific Training (First). Programmet är på 18 veckor, men jag hoppade in i mitten då jag ju är anmäld till Stockholm Halvmarathon som avgörs den 6 september. En person har hört av sig och vill veta vart man kan läsa mer om First och titta närmare på deras träningsprogram. Här kommer länken till alla andra som är nyfikna: http://www.furman.edu/first/fmtp.htm

Det kan vara lite rörigt i början med alla tabeller, men det är inte så komplicerat. Jag hjälper gärna till om det är någon som har frågor eller funderingar.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Semesterlöpning
6 Juli 2008

Fortsätter att följa programmet från Furman Institute, denna vecka har det blivit intervaller (12 x 400m) och en slags kombinerade snabbdistans och fartlek. Idag skulle jag springa 13 km i 4:29-tempo, det är snabbt. Har aldrig sprungit så snabbt på ett så långt pass tidigare, om man bortser från någon enstaka tävling.

Befinner mig på semester på Gotland, närmare bestämt i När på sydöstra delen av ön. Efter några hundra meters uppjogg ökade jag takten. Det var perfekt löparväder, mulet och cirka 15 grader. Kroppen och benen kändes fräscha efter några dagars vila, och det skulle visa sig att det inte var så jobbigt att fixa detta pass. Jag sprang till och med lite längre och snabbare. Totalt sprang jag 13,8 km på knappt 62 minuter. Det innebär ett tempo på 4:26 min/km. Bra jobbat!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Juni månad
1 Juli 2008

Det blev hela 19 träningspass under juni månad, bra med tanke på att jag vilade i början av månaden då Stockholm Marathon som avgjordes den sista maj. På min semester i början av månaden i Portugal blev det flera gymbesök och kortare joggingpass. I slutet av månaden blev det mer kvalitetspass, har kört flera intervallpass och två snabbdistanser. Har tidigare skrivit om First och jag tror verkligen på deras träningsmetod.

Totalt sprang jag 176 km på 16 pass denna månad. Har under våren sprungit betydligt längre, men det var ju inte långpassen som prioriterades denna månad. Tre gymbesök finns även noterade i min träningsdagbok.

Har uppdaterat min statistiksida, du hittar den under "Mål & Statistik" i meny till vänster.
______________________________________________________Kommentera inlägget

8,9 km i hög fart
26 Juni 2008

Andra träningen enligt First är genomförd. I dag blev det snabbdistans i Karlbergsparken. Efter några hundra meters uppvärmning ökade jag farten till 4:16 min/km. Enligt programmet skulle jag hålla denna fart i åtta kilometer. Efter tre kilometer var jag riktigt trött och pulsen var hög, jag tror jag aldrig sprungit så snabbt på något träningspass tidigare. Efter hand kom jag in i tempot och plötsligt var det bara några kundra meter kvar. 8 km i 4:16-tempo avklarat!! Avslutade med några hundra meters nedjogg. Totalt blev det 8,9 km på 38:48. Snittpulsen var 162 (81% av max)

Om det är någon som vill se bilder från min semester i Portugal kan man klicka här.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Intervaller enligt FIRST
23 Juni 2008

Under lång tid har jag kallat Szalkai för min tränare, eftersom jag ofta sneglat på hans träningsprogram som finns på www.marathon.se. Jag har aldrig följt dem slaviskt, utan mer haft programmen som inspirationskälla. Idag övergav jag Szalkai för ett amerikanskt träningsinstitut, inriktat på löpning. Visst låter det flott?

Furman Institute of Running & Scientific Training (FIRST) har flera träningsprogram och jag skall den närmaste tiden försöka följa deras halvmaraprogram. I korthet förespråkar FIRST tre kvalitetspass i veckan - ett intervallpass, en snabbdistans och ett långpass - och sedan får man träna hur man vill. Perfekt för en småbarnspappa! Idag körde jag intervaller, det blev 3 x 1600 m i 4:00-tempo med 20 minuter uppjogg och 10 minuter nedjogg.
______________________________________________________Kommentera inlägget

Seg i kroppen
18 Juni 2008

De sista träningspassen har varit sega, varken mina ben och lungor har inte varit på topp. Igår hade jag planer på att springa långt, men redan efter 15 minuter kände jag att det inte var min dag och jag vände hemåt. Nästan likadant i söndags då jag var på gemensam träning inför Stockholm Halvmarathon som Puma ledde. Då orkade jag i ungefär 30 minunter.

Inser nu att jag börjde träna för tidigt efter Stockholm Marathon, borde vilat längre. Tränare Szalkai skrev ju på marathon.se att man inte skulle träna på en vecka och sedan långsamt öka träningen, framförallt skulle man inte köra intervaller eller springa långpass. Jag läste det, men lyssnade inte! Nu har jag lovat mig själv att ta det lungt i några dagar... Glad midsommar!
______________________________________________________Kommentera inlägget

Anmäld till Sthlm Halvmarathon
15 Juni 2008

Har idag anmält mig till Stockholm Halvmarathon, loppet går av stapeln den 6 september och tanken är att jag då skall springa under 1:30. Det är ju ett av mina mål under 2008. Tidigare i år sprang jag halvmaran Kungsholmen Runt på 1:31:38 i sol och varmt väder. Målet 1:30 är inte alls omöjligt! Fram tills dess skall jag prioritera intervaller och snabba pass, långpassen kommer att bli färre.

Då fru och dotter är bortresta har jag tränat på bra under helgen, det har blivit fyra pass de sista tre dagarna. Fredagens snabbdistans var jobbigt, efter fem kilometer uppvärmning sprang jag fem kilometer på 20:30 (4:06 min/km). Jag var rejält seg i benen då jag skulle springa på lördagsmorgonen.
______________________________________________________Kommentera inlägget