Sammanfattning av 2014
1 Januari 2015

2014 blev precis som 2013 ett bra träningsår. Jag tränade mer, tävlade mer och fixade flera personliga rekord vid 42 års ålder. Totalt blev det 213 träningspass/tävlingar, där 188 av dessa pass var löpning. Sprang drygt 240 mil under året, det är nytt rekord. Listar här några händelser sedan förra året.

Årets comeback - sprint
Gjorde comeback på kortare sträckor och deltog i två tävlingar. Sprang 60m på IVDM, tiden blev 8:53 och jag kom på plats 11 av 13 löpare i M40-klassen. Det för jag vara nöjd med, men jag tror jag skall satsa på längre distanser.

Årets lopp - Arenamilen
Med lite perspektiv inser jag att mina 37:27 på 10 000 m i Vallentuna i början av maj var en lyckträff. Jag hade en offensiv plan att springa varje varv på 90 sekunder och det lyckades jag med. Får några år var Sub40 en dröm och nu sprang jag 2½ minut snabbare. Pers med 1:07, mycket nöjd!

Årets träningspass - Intervaller den 3 april
Yasso-intervaller på Sollentunavallen med två multisportare. 10 x 800 m med 400 joggvila. Åttahundringarna gick jämt och fint på 3 minuter blankt (3:45-tempo). Totalt blev det 13 km på 59 minuter. Hade aldrig fixat detta pass på egen hand!

Årets satsning - Stockholm Marathon
Sub3 på maran är en dröm och drömmen levde i drygt 3 mil i årets Stockholm Marathon. Passerade 21,1 km på 1:28:42 och kände mig pigg, men någonstans vid Gamla Stan insåg jag att det var en dröm. Orkande inte hålla tempot och tappade fart. Sista milen borde gå på cirka 42 minuter gick på 48 minuter, sprang in på 3:07. Nästa år fixar jag detta!

Årets guldmedalj - Nynässpelen
Fick kliva högst upp på pallen på Nynässpelen där jag vann 1 500m i M40-klassen på 5.05,96. Motståndet bestod av tre andra 40-åringar som kanske inte tillhör länets bästa löpare, men i alla fall - jag var snabbast och fick guldmedaljen.

Årets besvikelse - Stockholm Halvmarathon
Efter en sommar med flera PB tänkte jag även sänka mig på halvmaradistansen och laddade hårt. 1:25:17 skulle jag väl fixa och gick ut hårt. Men efter 5 km orkade jag inte hålla farten och vid 10 km insåg jag att det inte skulle bli något pers. Sprang i mål på 1:28. Men allt är relativt, jag kom på plats 442 av drygt 8000 män.

Årets skada - bruten stortå
Efter tävlingssäsongen skulle jag ut och mysjogga i skogen, lyssna på fåglarna, känna dofterna och inte bry mig om tid eller plus. Just då sa det pang och höger stortå mötte en rot i full fart. Haltande tog jag mig ut till närmaste väg, där fru fick hämta upp mig. Det blev cirka fyra veckors vila innan jag kunde börja springa igen.

Året beslut - personlig tränare
Sedan den 1 november har jag en personlig tränare som skriver mina träningsprogram. Hon heter Ingmarie Nilsson och har en meriterad löparkarriär bakom sig. Hon berättar vad jag skall träna och jag tränar, förhoppningsvis kommer det ge resultat under 2015. Mycket motiverande!

2014 i siffror:  
Antal pass 213
Pass/vecka 4,1
Antal löppass 188
Antal mil 240,5
Antal mil/vecka 4,6
Antal tävlingar 14
Antal PB 6______________________________________________________Kommentera inlägget

Liveresultat
28 Maj 2014

På Stockholm Marathons webbsida kan ni följa mig under hela loppet, var 5 km uppdateras webbsidan. Här är länken:

http://results.marathon.se/2014/index.php?content=detail&fpid=search&pid=search&idp=9999991386F59400000568B8&lang=SE&event=STHM

______________________________________________________Kommentera inlägget

Redo för Stockholm Marathon
25 Maj 2014

Dags för Stockholm Marathon på lördag, det blir min nionde start och jag har sprungit i mål alla lopp utom en gång. Denna gång är jag rejält laddad och planen är att fixa ett nytt snyggt personligt rekord. Träningen har gått bra och formen är god, så det borde gå.

Mitt personliga rekord lyder på 3:10:28 och det fixade jag på Vintermaran i november. Bästa tiden i Stockholm Marathon är från 2010, då sprang jag på 3:16. Planen i år är att springa första halvan på 1:29, det borde jag fixa. Då avverkar man varje kilometer på 4:15. Sedan är planen att försöka hålla samma tempo så länge som möjligt. Jag vet att jag kommer vara trött och sliten sista milen och då är tufft att vara marathonlöpare, men skulle jag lyckas med att hålla tempot hela vägen skulle jag alltså springa in på en tid under tre timmar. Det skulle ju vara fantastiskt!!

Jag har kollat på olika omvandlingskalkylatorer på internet, där slår man in resultat man presterat på en distans och sedan räknar den om vad det motsvarar på andra distanser. Mina 37:27 på milen från mitten av maj motsvarar enligt en del kalkylatorer en tid på 2:56, andra säger 2:59 och en tredje säger 3:04. Detta förutsätter ju då att man tränat för distansen och sprungit många långpass. Inför tidigare marathonlopp de senaste åren har jag slarvat med långpassen, men denna gång är jag ganska nöjd. Från årsskiftet har det blivit 15 långpass som varit längre än 20 km och fem av dem har varit längre än 30 km.

En tid under 3 timmar är alltså möjlig, men jag vet hur jobbigt det är att hålla tempot sista milen och där är det lätt att tappa tid. På Vintermaran i november lyckades jag att hålla Sub3-tempo i ungefär 28 km, sedan tappade jag. Vi får väl se hur det går denna gång... Kommer nog även vara nöjd med ett nytt personligt rekord.

Vädret ser ut att bli bra. Fem dagar innan loppet är prognosen att det skall bli cirka 15 grader, någon meteorolog tror även på regn. Det verkar i alla fall inte bli supervarmt, något som jag och alla andra löpare är tacksamma för.

Jag har startnummer 2769 och på stockholmmarathon.se kan ni följa mig under loppet, var femte kilometer uppdateras webbsidan. Någon som skall ut och heja längs med banan? Jag behöver ert stöd, för att springa på Sub3 bör jag ha följade passeringstider:

 
Varv 1
Varv 2
Gröna Lund
-
13:55
Slottet
12:21
14:08
Rålis
12:42
14:30
Vasaparken
13:00
14:48
Stadion
13:10
15:00
______________________________________________________Kommentera inlägget

37:27 på milen i Vallentuna!
16 Maj 2014

Måste skriva några rader om mitt nya personliga rekord på milen från i onsdags, att jag fixat milen på 37:27 är ju helt fantastiskt!

Träningen har rullat på bra sista tiden, problemen med knä, höft och sätesmuskel har varit borta i drygt en månad. Jag har fått till fler pass över 30 km, samtidigt som jag kört mycket intervaller och fartlek. Kvarnloppet för drygt tre veckor sedan var en besvikelse, då sprang jag milen på drygt 39½. Danderydsloppet några dagar senare var något bättre.

Vi var två löpare från Turberg som var anmälda och vi begav oss tillsammans till Vallentuna. Loppet heter Arenamilen och det var 25 varv på Vallentuna IP som stod på agendan. Totalt var det närmare 70 löpare som var anmälda till loppet och det var uppdelat i två heat. Klassen på löparna var hög, i starlistan kunde man hitta EM-klara marathonlöpare, löpare med meriter från Finnkampen och Sveriges bäste junior. De bästa fick springa i heat 1 och jag fick plats i heat 2 med de andra vältränade motionärerna.

Johan, som den andre Turebergslöparen heter, och jag hade plan att försöka springa i 3:45-tempo. Fixade vi det hela loppet skulle det innebära en sluttid på 37:30 och nya personliga rekord. Båda var nog lite skeptiska till om det skulle gå, men det var väl värt ett försök.

Strax innan halvåtta gick starten i B-heatet och 43 löpare sprang iväg. Jag fick en bra start och fixade första varvet på 90 sekunder, precis på plan. Jag prickade första kilometerpasseringen på exakt 3:45, Johan låg någon sekund före med en klunga. Funderade på att öka tempot och hänga med klungan, men valde att hålla mig till planen. Även kilometer två avverkades på 3:45 och nummer tre gick på 3:46.

Jag sprang på i min ensamhet, avståndet till klungan blev lite längre och ingen kom i fatt mig. Jag kände mig ganska fräsch, men var orolig för att jag skulle tappa orken på andra halvan. Fem kilometer passerades på 18:48 och det innebar nytt personligt rekord. Funderade lite på det, nytt personligt rekord på 5 km. Skulle jag nu tappa orken på sista halvan skulle jag i alla fall ta med mig ett nytt PB hem, inte så illa.

Kilometrarna rullade på, jag varvade några långsammare löpare och en löpare varvade mig. Det kändes fortfarande bra och vid åtta kilometer började jag inse att jag skulle orka hela vägen i mål i samma tempo. Visst var det jobbigt, men ändå inte. Känslan när man är på väg mot ett nytt rekord är skön. Den sista kilometerna avverkades på 4:39 och det var en nöjd och något överraskad löpare som sprang i mål på 37:27! Personligt rekord med 67 sekunder!!

Då andra halvan gick på 18:39, vilket var 9 sekunder snabbar än första delen. Det kallas negativ split. Min placering i det tuffa startfältet blev 38 av de 55 som gick i mål.

Johan Andersson, den andre turebergaren, sprang i mål på 37:03. Jag kanske skulle gått med i hans klunga? Nja, nu skall jag njuta av det här och så får jag springa snabbare i något annat millopp framöver....

Resultat: Klicka här!

______________________________________________________Kommentera inlägget

En bra träningshelg!
4 Maj 2014

Träningen rullar på bra, jag är frisk och ser nu fram emot Stockholm Marathon om fyra veckor. Kan man hoppas på sub3? Det får vara ett mål att sikta mot, man skall ju sätta upp höga mål.

Under de sista fyra dagarna har jag fått ihop nästa 70 km, så imorgon får jag nog vila. Det började med ett 5,25 km-lopp i Danderyd i torsdags. Sprang i mål på tiden 19:58, vilket ger ett tempo på 3:48. Med den tiden blev jag femma av 32 herrar i motionsklassen.

I fredags blev det intervaller på Sollentunavallen. Sprang tillsammans med Johan A som har ungefär samma kapacitet som jag. Efter några varvs uppjogg kom vi fram till att 6 x 1200 m i 4-fart med 400 joggvila skulle vara bra, så det fick det bli. Det kändes som en tuff utmaning, men sanningen var att vi nog kunde ha utmanat oss lite mer. Intervallerna rullade på och vi sprang nog alla intervaller lite för snabbt. Totalt 11,5 km.

På lördagen blev min fru fast på Cypern, på grund av ett krånglande plan. Så det planerade långpasset fick bytas ut med ett intervallpass med långa intervaller runt kvarterna där jag bor, samtidigt som jag tittade till barnen då och då. Det blev 7 x 2 km i med 2 minuter vila. Körde stegrande fart, där jag ökade tempot med 5 sekunder på varje intervall. Tempot på sista intervallen låg 3:55 min/km. Totalt 15 km, samtidigt som barnen kollade på film. Effektivt!

I dag blev det slutligen ett långpass. Sprang längs med Edsviken söderut och köpte en Festis i Bergshamra efter drygt en mil. Sedan sprang jag norrut och efter 22 km blev det en Mer i Edsberg, för att sedan ta motionsspåret runt Väsjöbacken och hem via Sollentunavallen. 34,2 km på 3:47, mycket nöjd med det! Det var det femte passet över 30 km de senaste två månaderna. Brukar slarva med långpassen innan maran, men just nu är jag nöjd.

Fyra veckor kvar till Stockholm Marathon, jag är redo!

______________________________________________________Kommentera inlägget

Säsongspremiär
21 April 2014

På lördag är det dags för säsongspremiär och det skall bli intressant att se om formen är lika god som i höstas, eller kanske bättre? Årets premiär är förlagd till Järfälla och Kvarnloppet, ett litet enkelt lopp som jag nu skall springa för tredje året. Distansen är 10 km.

För 10 månader var jag på väg att lägga av med löpning. Jag hade de senaste åren blivit sämre och sämre och 4:04 på Stockholm Marathon var en katastrof, det var 48 minuter från mitt personliga rekord på distansen. Började fundera på en ny hobby, men kom på andra tankar. Jag gillar ju löpning och jag gillar att springa snabbt. Under sommaren ändrade min kost, gick ned i vikt och tränade mer intensivt och det gav resultat. Slog personliga rekord på alla distanser under sensommaren och hösten och återigen var det kul att springa och prestera på topp som 40-åring.

Nu är det alltså dags för en ny säsong och frågan är om man även kan prestera ännu bättre som 41-åring?

Någon gång i början december fick jag problem med mitt högra knä, det kallas löparknä och vilket innebar att jag fick ont efter cirka 8 km löpning. Det gick inte att springa vidare. Efter några veckor förflyttade sig värken till höger höft och jag fick behandling av naprapat. Sedan satte sig värken i sätesmuskeln, denna gång på vänster sida. I ungefär tre månader hade jag mer eller mindre problem någonstans, det vandrade från olika platser. Jag fick hjälp av naprapater, sjukgymnaster och massörer och värken kom och gick. För drygt en månad försvann dessa problem och troligtvis berodde värken på sko som hade en sliten sula. Jag sprang inte helt rakt och kroppen försökte kompensera detta, efterhand blev jag sned och fick jag ont. Lite slarvigt att inte upptäcka detta tidigare. Trots dessa problem samlade jag ihop en del mil under året första tre månader och jag snittade på närmare fem mil i veckan, vilket är bra för att vara mig

En semestervecka i Dubai i slutet av november med fina buffémiddagar och storslagna frukostar gjorde att jag tappade bort den nyttiga kosten jag ätit under sommaren och hösten. Sedan kom en jul och vågen visade några kilo mer. Just nu är matchvikten 76 kg, vilket är 2 kilo mer än i höstas. Då var jag extremt "deffad" och nu ligger jag på en "normal" nivå med cirka 10% kroppsfett. Jag tror inte dessa kilon skall göra så mycket.

Träningen har den sista tiden rullat på bra. Jag har fått till fyra pass på över 3 mil sista månaden och tillsammans med några sollentunakillar har jag sprungit några riktigt bra intervallpass. För en vecka sedan tränade jag med Malin Ewerlöf, fick två personliga träningspass med Malin i julklapp av min fru. Mycket inspirerande att träna med Malin, tufft var det också.

Så hur kommer det gå på lördag? Fixar jag ett nytt personligt rekord? Milrekordet slog jag på Kistaloppet i höstas och lyder på 38:34. De sista veckorna har vissa pass gått riktigt snabbt och ansträngningen har varit låg, så jag tror faktiskt formen är bättre nu. Om jag bara springer klokt på lördag, inte går ut för hårt och får en bra rygg så skall jag fixa 38:34. Springer jag varje kilometer på 3:48 går jag under 38 minuter. Det skulle ju vara fantastiskt!

Sedan är planen att springa Danderydsloppet (5 km) den 1 maj, Kungsholmen Runt (Halvmara) den 10 maj och sedan är det Stockholm Marathon den sista juni. Sub3 på maran skulle ju vara underbart, men jag är nig tyvärr inte riktigt där ännu!!

______________________________________________________Kommentera inlägget

Sammanfattning av 2013
3 Januari 2014

Efter två år medelmåttiga resultat och stagnation blev 2013 ett fantastiskt år. Det inleddes med ett Vasalopp och måttliga resultat i löpning, fortsatte med viktminskning och sju personliga rekord i löpning på sex tävlingar. Totalt blev det 186 träningspass/tävlingar och drygt 200 mils löpning. Listar här några händelser sedan förra året.

Året bottennapp:
På Stockholm Marathon gjorde jag min näst sämsta marathontid någonsin, lufsade i mål på 4:04. Jag visste att formen inte var så bra och att jag slarvat med långpassen, gick ut i relativ sansat tempo. Vid 25 km började krafterna ta slut och vid Slussen, efter 30 km löpning, klev jag av banan och var mentalt redan på tunnelbanan. Kom dock på andra tankar, ville inte bryta min svit på sex Stockholm Marathon. Gick stora delar av sista milen.

Året beslut:
I mitten av juni tog jag beslut att gå ned i vikt och därmed bli en snabbare löpare. Tre bra möten med Näringsfysiolog David Jonsson gav resultat. Jag fick bra råd, blev motiverade, åt bättre, tränade smartare och tappade nästan 10 kg på knappt 2½ månad. Den 30 augusti bestod min kropp av bara 6,4% fett!

Årets lopp:
Mycket svårt val, det blev ju sju personliga rekord på sex lopp under hösten. Men Lidingöloppet får vinna denna kategori. Jag fixade med god marginal drömgränsen på 2:15 och kan nu med gott samvete titulera mig löpare.

Årets skada:
Efter Vintermarathon i mitten av november hände något med kroppen. Först fick jag löparknä och fick avbryta en del pass, sedan blev det problem med höfterna och slutligen satte det sig i längdryggen. Har kunnat träna, men inte i den omfattning jag önskat. Inleder det nya året med naprapatbesök för att få ordning på detta.

Årets träningspass:
Den 12 oktober sprang jag i 27 km på fina stigar på Järvafältet och upp längs Norrviken. Vädret var fantastiskt, löven på träden var gula och röda och speglade sig vackert i Norrvikens vatten. Underbart!

Årets månad:
Svårt val, men mars vann. Januari var en stark kandidat, under denna månad blev det 28 pass och 32 timmar träning vilket var nytt rekord. Höstmånaderna med många PB var också aktuella, men mars vann alltså. Sprang då 31 mil, det vill säga en mil om dagen. Satte upp ett mål och fixade det. Bra där!

Årets klubbyte:
Efter att ha sprungit för När IF i alla år, började jag nu springa för anrika Turebergs FK. Då jag blivit ledare för ett gäng friidrottande sjuåringar blev jag medlem i klubben och ett byte var sin plats. Hamnade högst upp deras årsbästa lita på både 10 000 m och halvmarathon, men konkurrensen var inte så tuff detta år. Det var bara jag som tävlat i dessa två grenar tydligen...

Året semesterutflykt:
Lyckades få med mig hela familjen till Karlstad i början av augusti. Jag visste att formen var god och ville persa på milen. DM på 10 000 m avgjordes i stan och i ett ihållande sommarregn stod familjen på läktaren och hejade samtidigt som jag sprang 25 varv på rekordtid.

Årets trendbrott:
Efter sju Stockholm Marathon testade jag att springa ett annat marathonlopp, det blev ett marathonlopp i Stockholm! Vintermarathon avgjordes i november och det blev en framgång. Mitt nya PB på marathon lyder på 3:10:28!

______________________________________________________Kommentera inlägget

Tidigare år
4 Januari 2014

Klicka här för att läsa om träning och tävlingar under tidigare år!

______________________________________________________Kommentera inlägget