Här har du alla frågor
och alla svar. Sidan uppdateras automatiskt
vid midnatt.



24 december

God jul på er allesammans, jag firar jul på Sri Lanka och har det förhoppningsvis det gott i solen. Vilken av följande städer ligger närmast Sri Lanka?
  Rätt svar: c
Antal svar: 58
a)
Perth  
8.62 %
b)
Kario  
12.0 %
c)
Kuala Lumpur  
51.7 %
d)
Dubai   24.1 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
3.57 %
Kommentar:
_____________________________________________________________________________
23 december

Stilla Natt är en fin julsång som komponerades av Franz Gruber, den framförs ofta av en tenor. Vem av dessa killar är inte en tenor?
  Rätt svar: a
Antal svar: 62
a)
Åke Söderblom  
45.1 %
b)
José Carreras  
11.2 %
c)
Nicolai Gedda  
33.8 %
d)
Andrea Bocelli   6.45 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
3.45 %
Kommentar: Åke Söderblom är en svensk skådespelare.
_____________________________________________________________________________
22 december

Har ni skrivit några julklappsrim? Advent rimmar på kent. Vilket alternativ är fel?
  Rätt svar: c
Antal svar: 64
a)
Kent Härstedt är socialdemokratisk riksdagsman  
43.7 %
b)
Musikgruppen Kent kommer från Eskilstuna  
3.12 %
c)
Grevskapet Kent ligger norr om London  
46.8 %
d)
Clark Kent är Stålmannens alter ego   3.12 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
3.26 %
Kommentar: Grevskapet Kent ligger sydöst om London
_____________________________________________________________________________
21 december

Årets julklapp 1993 var enligt HUI en parfym eller en doft. Vilket av följande varumärken tillverkar inte parfymer?
  Rätt svar: a
Antal svar: 62
a)
Allis-Chalmers  
70.9 %
b)
Elizabeth Arden  
8.06 %
c)
Elie Saab  
19.3 %
d)
Yves Saint Laurent   1.61 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
0.12 %
Kommentar: Allis-Chalmers är ett amerikanskt företag som bland annat tillverkar traktorer.
_____________________________________________________________________________
20 december

Idag är det exakt 479 år sedan Kung Johan III föddes. Vilket relation är fel här?
  Rätt svar: b
Antal svar: 65
a)
Karl IX var hans bror  
4.61 %
b)
Gustav III var hans bror  
44.6 %
c)
Sigismund var hans son  
27.6 %
d)
Erik XIV var hans bror   20.0 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
3.19 %
Kommentar: Gustav III levde ungefär 200 år senare!
_____________________________________________________________________________
19 december

Vi firar julen till minne av Jesu födelse. Vilket alternativ är fel?
  Rätt svar: c
Antal svar: 59
a)
Barabbas var den rövare som släpptes fri istället för Jesus.  
10.1 %
b)
Pater Noster betyder Fader vår på latin  
15.2 %
c)
En av de tre vise männen hette Joshua  
67.7 %
d)
Getsemane var en trädgård i utkanten av Jerusalem   3.38 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
3.62 %
Kommentar: Tidigt uppstod en rik legendbildning, och männen fick i den västliga kyrkan namnen Caspar, Melchior och Balthasar. Deras påstådda reliker förvaras i Kölnerdomen. Då namnen ej omnämns i Bibeln finns ingen originalkälla till namnen.
_____________________________________________________________________________
18 december

I dag har Steven Spielberg födelsedag. Grattis! Vilken film har inte regisserat av Steven?
  Rätt svar: d
Antal svar: 58
a)
Jurassic Park  
1.72 %
b)
Hajen  
15.5 %
c)
Schindler's List  
10.3 %
d)
Rain Man   70.6 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
1.88 %
Kommentar: Rain Man är en amerikansk dramafilm från 1988 i regi av Barry Levinson, med manus av Barry Morrow och Ronald Bass. Huvudrollerna spelas av Dustin Hoffman och Tom Cruise
_____________________________________________________________________________
17 december

"En sockerbagare här bor i staden,han bakar kakor mest hela dagen."
Det är en vanlig sångtext på Luciaframträdandet. Vilken av följande alternativ bakas inte av en sockerbagare?
  Rätt svar: b
Antal svar: 59
a)
Gorån  
18.6 %
b)
Körnare  
69.4 %
c)
Struvor  
3.38 %
d)
Petit-chou   8.47 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
0.15 %
Kommentar: Körnare är ett verktyg som används som förberedelse vid borrning i metall, plast eller dylikt. Den är ett spetsigt föremål som till utseendet påminner om en penna.
_____________________________________________________________________________
16 december

¿Cuál es el nombre de Navidad en Inglés?
  Rätt svar: a
Antal svar: 65
a)
Christmas  
86.1 %
b)
Kalkon  
3.07 %
c)
Church  
4.61 %
d)
Kyrka   4.61 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
1.61 %
Kommentar: Översatt från spanska - Vad heter jul på engelska?
_____________________________________________________________________________
15 december

För exakt 16 år sedan, den 15 december 1999 dog Rune Andréasson, skaparen av Bamse. Vem av dessa är inte en figur i Bamse-berättelserna?
  Rätt svar: d
Antal svar: 68
a)
Brummelisa  
2.94 %
b)
Krösus Sork  
4.41 %
c)
Ola Grävling  
1.47 %
d)
Alexander Lukas   91.1 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
0.08 %
Kommentar: Alexander Lukas är Kalle Ankas kusin
_____________________________________________________________________________
14 december

Julbocken i Gävle brann upp (eller ned?) även i år. Vilket av följande alternativ har inget samband med Gävle?
  Rätt svar: c
Antal svar: 69
a)
Rolf Lassgård  
5.79 %
b)
Ahlgrens bilar  
11.5 %
c)
Bergsåker travbana  
52.1 %
d)
Sveriges järnvägsmuseum   27.5 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
3.10 %
Kommentar: Bergsåker travbana ligger i Sundsvall
_____________________________________________________________________________
13 december

Om JUL = 1, TOMTE = 2 och JULGRAN = 2, vad är då DECEMBER?
  Rätt svar: b
Antal svar: 73
a)
2  
2.73 %
b)
3  
45.2 %
c)
4  
15.0 %
d)
5   28.7 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
8.36 %
Kommentar: Räkna antalet vokaler i orden!
_____________________________________________________________________________
12 december

"Gläns över sjö och strand" är en fin julpsalm. Vilken av dessa städer ligger inte alls i närheten av Atlanten?
  Rätt svar: b
Antal svar: 69
a)
Rabat  
15.9 %
b)
Mombasa  
49.2 %
c)
Luanda  
13.0 %
d)
Caracas   18.8 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
3.09 %
Kommentar: Mombasa ligger i Kenya, vis Indiska Oceanen!
_____________________________________________________________________________
11 december

Idag har Daniel namnsdag idag. Vilket alternativ är helt fel?
  Rätt svar: b
Antal svar: 70
a)
Daniel Alfredson - Regissör  
8.57 %
b)
Daniel Defoe - Astronom  
80.0 %
c)
Daniel Ortega - President  
7.14 %
d)
Daniel Tynell - Skidåkare   2.85 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
1.44 %
Kommentar: Daniel Ortega är president i Nicaragua, Daniel Defoe är en gammal engelsk författare som är mest känd för Robinson Crusoe.
_____________________________________________________________________________
10 december

Idag är det Nobeldagen. Bob Dylan vann Nobelpriset i litteratur, han heter egentligen Robert Zimmerman. Vilket av dessa alternativ är också ett aristnamn?
  Rätt svar: a
Antal svar: 63
a)
Elton John  
74.6 %
b)
Björn Skifs  
7.93 %
c)
Elvis Presley  
17.4 %
d)
Per Gessle   0.00 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
0.07 %
Kommentar: 1968 skaffade Elton John, då dittills känd som Reginald Dwight, sitt artistnam, sammansatt av två av Bluesology-medlemmarnas namn (Elton Dean och Long John Baldry),
_____________________________________________________________________________
9 december

Blir det en vit jul i år? Vilket av följade ord har inte alls något samband med snö eller is?
  Rätt svar: c
Antal svar: 65
a)
Skare  
0.00 %
b)
Firn  
21.5 %
c)
Tordön  
53.8 %
d)
Dagsmeja   21.5 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
3.2 %
Kommentar: Tordön är ett annat namn för åska!
_____________________________________________________________________________
8 december

Idag har Virgina namnsdag, det är även namnet på en delstat i USA. Vilket av följande alternativ är INTE en delstat i USA?
  Rätt svar: a
Antal svar: 78
a)
Columbia  
53.8 %
b)
New Mexico  
10.2 %
c)
Maine  
15.3 %
d)
Tennessee   16.6 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
4.1 %
Kommentar: Columbia är huvudstad South Carolina
_____________________________________________________________________________
7 december

1999 blev boken årets julklapp. Vilken författare och bok hör inte ihop?
  Rätt svar: c
Antal svar: 81
a)
Selma Lagerlöf - Gösta Berlings saga  
7.40 %
b)
August Strindberg - Röda Rummet  
1.23 %
c)
Vilhelm Moberg - Doktor Glas  
77.7 %
d)
Per Anders Fogelström - Mina drömmars stad   11.1 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
2.56 %
Kommentar: Doktor Glas skrevs av Hjalmar Söderberg
_____________________________________________________________________________
6 december

I dag fyller prinsessan Sofia 32 år. Hon har en son som heter Alexander. Vem av dessa är inte kusin med Alexander?
  Rätt svar: c
Antal svar: 82
a)
Estelle  
2.43 %
b)
Oscar  
8.53 %
c)
Gustaf  
85.3 %
d)
Leonore   6.09 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
-2.3 %
Kommentar: Estelle och Oscar är barn till Victoria och Leonore är dotter till Madeleine.
_____________________________________________________________________________
5 december

?suseJ seddöf rav, luj ted rä tranS
  Rätt svar: d
Antal svar: 80
a)
oiraK  
2.50 %
b)
moR  
15.0 %
c)
suksamaD  
17.5 %
d)
mehelteB   61.2 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
3.8 %
Kommentar: Läs texten bakifrån - Snart är det jul, var föddes Jesus? Betlehem
_____________________________________________________________________________
4 december

Idag avgörs California International Marathon. Vad blir sluttiden på ett marathon om man springer varje kilometer på 5 minuter?
  Rätt svar: b
Antal svar: 77
a)
ca 2:30  
19.4 %
b)
ca 3:30  
57.1 %
c)
ca 4:30  
16.8 %
d)
ca 5:30   3.89 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
2.80 %
Kommentar: 5 min x 42,2 km = 3:30
_____________________________________________________________________________
3 december

I Österrike går man runt och säger Fröhliche Weihnachten till varandra så här års. Vilken av dessa städer ligger i Österrike?
  Rätt svar: d
Antal svar: 69
a)
Zagreb  
2.89 %
b)
Basel  
23.1 %
c)
Wolfsburg  
23.1 %
d)
Klagenfurt   49.2 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
1.70 %
Kommentar: Zagreb i Kroatien, Basel i Schweiz och Wolfsburg i Tyskland.
_____________________________________________________________________________
2 december

Året julklapp enligt HUI var år 2002 en kokbok. Vilken kombination är felaktig?
  Rätt svar: d
Antal svar: 89
a)
Kalvdans - Råmjölk  
5.61 %
b)
Falafel - Kikärter  
1.12 %
c)
Jambalaya - Ris  
2.24 %
d)
Lapskojs - Torsk   88.7 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
2.33 %
Kommentar: I Sverige räknas lapskojs som husmanskost. Svensk lapskojs innehåller vanligtvis saltat nötkött, potatismos och kryddor. Det kan tillverkas av nöt- eller fläskkött som kokas med potatis och lök i buljong och kryddor
_____________________________________________________________________________
1 december

Då var vi igång, välkommen in i spelet. Det är nu 24 dagar kvar till julafton. Vilket påstående är rätt?
  Rätt svar: a
Antal svar: 105
a)
XXIV är 24 med romerska siffror  
84.7 %
b)
Ett tjog = 24  
3.80 %
c)
Artisten Zara Larsson är 24 år  
4.76 %
d)
Sverige har 24 stift   0.95 %
Öppnade luckan, men svarade inte  
5.79 %
Kommentar: Ett tjog är 20 och Zara blir 19 år senare i december.
_____________________________________________________________________________